Succesvolle bijeenkomst in Bergeijk over smartphonegebruik bij kinderen

BERGEIJK – Hoe jong is te jong voor een smartphone? En hoe houden ouders grip op het schermgebruik van hun kinderen? Die vragen stonden centraal tijdens een drukbezochte bijeenkomst in theater De Kattendans in Bergeijk. Maar liefst 240 ouders, leraren en zorgprofessionals gingen met elkaar in gesprek over de impact van smartphones op jonge kinderen en hoe het gebruik ervan in gezonde banen geleid kan worden.

Afbeelding kind met mobiele telefoon

De bijeenkomst werd georganiseerd door Bo van Leek en Tessa van Dooren, twee moeders die zich zorgen maken over de invloed van smartphones op de ontwikkeling van kinderen. Zij richtten de beweging Smartphonevrij Bergeijk op, niet om ouders te overtuigen, maar om bewustwording te creëren en handvatten te bieden. Hun initiatief begon klein, met een WhatsApp-groep voor ouders van basisschool De Regenboog. Binnen een week sloten 32 ouders zich aan. Daarna volgde een ‘praatplaat’ om het gesprek breder aan te zwengelen – in Bergeijk, de Kempen en misschien zelfs landelijk.

Bewustwording en praktische tips

Tijdens de bijeenkomst gaf psychologe Maartje Grond uit Haarlem een interactieve presentatie over de gevolgen van overmatig smartphonegebruik. Intensief schermgebruik kan niet alleen de sociale ontwikkeling beïnvloeden, maar ook het concentratievermogen en zelfs het immuunsysteem aantasten. Kinderen tussen de 6,5 en 16 jaar bevinden zich in een cruciale fase van hun cognitieve ontwikkeling, waarin een smartphone eerder een hindernis dan een hulpmiddel kan zijn.

Een van de vragen die veel discussie opriep, was: “Op welke leeftijd mag jouw kind een smartphone?” Veel ouders gaven aan dat het tijdens de basisschoolperiode nog te beperken is, maar dat de groepsdruk toeneemt zodra kinderen naar de middelbare school gaan. Om te laten zien dat verandering mogelijk is, vroeg Grond een kwart van de zaal op te staan en gezamenlijk te roepen: “Kinderen hebben recht op vrij spel!”

Groei

Na afloop heerste er enthousiasme en vastberadenheid in de foyer. De organisatoren kijken tevreden terug op de avond. “De grote opkomst laat zien hoezeer dit onderwerp leeft. We blijven betrokken en gaan terug naar het schoolplein en de klassen. Dit is pas het begin.”