Cityfest in de bibliotheek – zaterdag en zondag

Veldhoven – De bieb bruist het laatste weekend van september van de activiteiten! In en om de bibliotheek zijn op zaterdag- en zondagmiddag heel veel activiteiten te doen. Voor al die bibliotheekactiviteiten geldt: toegang is gratis en aanmelden niet nodig.

Openingstijden de Bibliotheek Veldhoven tijdens Cityfest:
Zaterdag 23 september: 10.30-17.00 uur (activiteiten van 13.00-17.00 uur)
Zondag 24 september: 13.00-17.00 uur (activiteiten van 13.00-17.00 uur)

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/cityfest

Het programma van de bieb (op alfabetische volgorde):

Boekenmarkt
Zaterdag 23 & zondag 24 september, 13.00-17.00 uur
Wie maakt ons los? Op het Minneveld, het plein voor de bieb, vind je een kraam met afgeschreven bibliotheekmaterialen zoals boeken en dvd’s. En dat alles voor een prikkie!

Dierenambulance
Zondag 24 september, 13.00-17.00 uur
Heb je altijd al willen weten hoe een dierenambulance er van binnen uitziet? Stichting ROZE (het nieuwe dierenopvangcentrum van de regio Brabant Zuidoost) staat met een stand en dierenambulance voor de bibliotheek. Vrijwilligers vertellen over de dieren in de opvang en de zeer uiteenlopende vrijwilligersfuncties. Voor de knuffeldieren van de allerjongste bezoekers is de ‘dierendokter’ aanwezig, voor de kinderen zelf zijn er diverse spelletjes en de trouwe viervoeters worden verwend met een lekkere snack.

Maak het lekker zelf met De Ontdekfabriek
Zaterdag 23 & zondag 24 september, 13.00-17.00 uur
Benieuwd hoe een 3D printer werkt? Kom kijken en print jouw favoriete letter uit! Geïnspireerd door de 3D printer maak je met 3D pennen de mooiste kunstwerkjes. En de kleine uitvinders onder ons maken met diverse materialen en gereedschappen hun eigen kaleidoscoop. Lekker kleurrijk en beweeglijk! Deze activiteit wordt aangeboden in samenwerking met chipmachinefabrikant ASML.

Poppenkast Pluim
Zaterdag 23 & zondag 24 september, 13.00-16.30 uur
Komt dat zien! Poppenspeelster Annemieke Brouwers speelt vanuit haar poppenkast interactieve voorstellingen met haar zelfgemaakte handpoppen. Jong en oud kunnen genieten van het traditionele poppenspel met Jan Klaassen en Katrijn in de hoofdrol.
De voorstellingen duren 30 minuten en starten zowel op zaterdag als zondag om 13.00 uur, 14.15 uur en 16.00 uur.

Proeven van de wetenschap met Mad Science
Zaterdag 23 & zondag 24 september, 13.00-17.00 uur
Kom experimenteren en ontdekken tijdens de verschillende activiteiten van Mad Science! De enthousiaste professors leren je alles over wetenschap en techniek met proefjes en demonstraties. En natuurlijk mag je zelf ook meedoen! Naast alle leuke activiteiten binnen, geeft Mad Science ook een spectaculaire buitenshow, ‘De krachten van lucht’. Deze is – bij goed weer – zaterdag én zondag van 13.00-13.45 uur op het Minneveld, het plein voor de bieb. Mis het niet! Deze activiteit wordt aangeboden in samenwerking met chipmachinefabrikant ASML.

Schminken
Zaterdag 23 & zondag 24 september, 13.00-16.30 uur
Ga lekker op de grimestoel zitten en laat je verrassen door de vrolijke dames Jetje en Thecla (zaterdag) en Maskarade (zondag). Zij toveren jou in een mum van tijd om tot jouw favoriete boek- of sprookjesfiguur: een mooie prinses, stoere ridder, Dolfje Weerwolfje, Muis, Kikker, Superman of iets héél anders: jij mag het zeggen!

Scoutingactiviteiten
Zaterdag 23 & zondag 24 september, 13.00-17.00 uur
Avonturiers opgelet! Op het Minneveld, het plein voor de bibliotheek, kun je proeven wat de scouting is. Doe mee aan de actieve spellen, rooster een marshmallow op het kampvuur en wie weet krijg je de smaak te pakken. Op zaterdag kun je kennismaken met Scouting Hertog van Brabant en op zondag met Scouting Sint Aloysius.

Signeersessie Gouden Strop-winnaar John Kuipers
Zondag 24 september, 14.00-16.00 uur in boekhandel Bruna Veldhoven
Met zijn thriller ‘Musserts schaduw’ won John Kuipers dit jaar de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. De jury vond de combinatie van originaliteit, spanning, vertelstem en gelaagdheid “onweerstaanbaar”. Tijdens CityFest-zondag kun je John Kuipers ontmoeten in boekhandel Bruna Veldhoven, waar hij ‘Musserts schaduw’ en diens opvolger ‘Het bedrog van Göring’ zal signeren. Een aanrader voor liefhebbers van thrillers die ook geïnteresseerd zijn in de historische achtergrond van de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

Striptekenworkshop ‘Leven van een loser’
Zaterdag 23 & zondag 24 september, 13.00-17.00 uur
Striptekenaar Arjen Vriezekolk laat zien hoe je de figuren uit de wereldberoemde boekenserie ‘Het leven van een loser’ van Jeff Kinney tot leven brengt. Heb je de boeken over Bram Botermans verslonden, ben je fan van de tekeningen of vind je het gewoon leuk om te leren tekenen? Doe dan zeker mee!

Voorlezen in vijf talen
Zaterdag 23 september, 13.00-17.00 uur
Wist je dat in de bibliotheek maandelijks voorgelezen wordt in maar liefst vijf andere talen dan het Nederlands? Op CityFest-zaterdag kun je aanschuiven bij één van deze voorleeshalfuurtjes in het Chinees (13.15 uur), Spaans (14.00 uur), Portugees (14.45 uur), Turks (15.15 uur) en Italiaans (16.00 uur).

Wandeling door de geschiedenis van Zeelst
Zondag 24 september, 14.00 uur, 15.00 uur & 16.00 uur
Heb je interesse in de geschiedenis van Zeelst en hou je van wandelen? Sluit dan aan bij deze wandeling van Erfgoedhuis Veldhoven! De start is op het Meiveld, in de hoek waar ook de ingang van De Schalm en het gemeentehuis is. De leden van het Erfgoedhuis verzorgen drie wandelingen: om 14.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur. De wandeling gaat naar Museum ’t Oude Slot in Zeelst. De terugwandeling is op eigen gelegenheid. De gids van Erfgoedhuis Veldhoven vertelt onderweg over Zeelst en haar geschiedenis.

Wereldse woorden
Zaterdag 23 & zondag 24 september, 13.30-15.45 uur
Van rap tot singer-songwriter en van spoken-word tot gitaarmuziek: het komt allemaal aan bod tijdens de ‘Wereldse woorden’-optredens in de bibliotheek. De optredende artiesten zijn de Braziliaanse gitarist Danilo Zanite, kinder-stadsdichter Kelly Verdonk, singer-songwriter Stuud (Marijn Krol), trompettist Tycho Polman en stadsdichter Rick Terwindt. Ook krijgen diverse Veldhovense basisschoolleerlingen een podium om hun (taal)kunsten te vertonen. De optredens duren 45 minuten en starten zowel zaterdag als zondag om 13.30 uur en 15.00 uur.