Een uitkijkplek in het dal van de Tongelreep

VALKENSWAARD – Valkenswaard is een mooie uitkijkplek rijker. Of liever gezegd: een belvedère. In het beekdal van de Tongelreep/Warmbeek, nabij de Achelse Kluis, is een fraaie verhoging gemaakt in het landschap. “Een plek die prachtig zicht biedt op de mooie natuur daaromheen”, aldus natuurwethouder Theo Geldens.

Samen met Bernadette M. Hemels, de nieuwe directeur van natuurgrenspark De Groote Heide, trapte hij vorige week af op hoogte. “Heel mooi om samen op dit moment onze samenwerking in dit prachtige natuurgebied tussen Nederland en België uit te lichten”, vertelt Hemels.

Een belvedère is een Italiaanse term uit de architectuur voor een goed uitkijkpunt. Het betekent letterlijk ‘mooi uitzicht’. Vaak wordt het gebruikt om wachttorens, uitkijktorens of hooggelegen zomerhuizen aan te duiden. De belvedère in het beekdal van de Tongelreep/Warmbeek mag dan niet direct de hoogte hebben van een wacht- of uitkijktoren, het biedt wel een prachtig uitzicht. “En is de ideale plek voor een trouwfoto”, voegt Geldens toe.

Nieuwe directeur

De belvedère is een resultaat van samenwerking met Waterschap de Dommel en Natuurgrenspark De Groote Heide. Het draagt bij aan de doelstellingen van de gemeente Valkenswaard met het programma Dommelland. Deze eerste belvedère is dan ook meteen een mooi moment om de nieuwe directeur van De Groote Heide voor te stellen.

Hemels: “Mijn rol bij Natuurgrenspark De Groote Heide past perfect bij mijn achtergrond en de ambities en kansen die ik voor het gebied zie. De Groote Heide als de tuin van Brainport! We gaan nog beter inspelen op de ontwikkelingen en behoeften in de Brainportregio. Dat kun je niet los van het Belgisch deel van het gebied zien, aangezien de dynamiek in de regio groter zal worden.”

Volgens Hemels vraagt dit om een optimale afstemming tussen partijen. “Wij willen de lokale gemeenschap meer betrekken bij het gebied en de samenwerking met diverse partijen verstevigen. We zetten ons samen in voor onze waardevolle natuur. Ik kijk uit naar alles wat we gaan bereiken.”

Routes

De belvedère is te vinden nabij de Achelse Kluis in Hamont-Achel. Kijk voor routes op www.degrooteheide.eu of bezoek het Inspiratiepunt De Groote Heide Natuurgrenspark (woe t/m zondag 10.00 – 16.00 uur).