Experience tour door Vessem in een rolstoel of met blindegeleidestok

VESSEM – Op maandag 30 september hebben mensen van de gemeente, die verantwoordelijk zijn voor openbare ruimte en inclusie, een wandeltocht door Vessem gemaakt in rolstoelen of met een blindegeleidestokken en oogmaskers op. Met als doel meer bewustwording te kweken. En om hun zelf te laten ervaren waar personen met een beperking, die minder mobiel of blind/slechtziend zijn, zoal tegen aanlopen als men de looproute van Den Hofpad tot de Kuilenhurk wil nemen.

Twee personen in een rolstoel met duwer
Foto: KempenTV

Proefrit met rolstoelen

In april hebben leden van Team Vessem en Platform voor Mensen met een Beperking gemeente Eersel (PMB Eersel) een schouw gedaan met rolstoelen tezamen met een ervaringsdeskundige. De proefrit liep van zorgcentrum Groenendaal naar de Plus supermarket.
Team Vessem wilde praktijkervaring op doen om te kijken hoe het met de begaanbaarheid en veiligheid in Vessem gesteld is. Vele obstakels, knelpunten is men tegengekomen, die vastgelegd en gerapporteerd zijn.
Maar hoe ga je dit samen met de gemeente aanpakken om Vessem structureel beter, toegankelijker en inclusiever te kunnen maken. De experience tour was een feit!

Experience tour

Het doel van deze experience tour is om bewustwording te kweken bij mensen binnen de gemeente die verantwoordelijk zijn voor de openbare ruimte en inclusie.
Deze keer lag de focus op personen die rolstoelafhankelijk of slechtziend, blind zijn. Je moet ergens een begin meemaken en dit spreekt het meest tot de verbeelding.

Evaluatie

Na afloop van de tour heeft er een evaluatie plaatsgevonden. Naast de gemeente waren er ook ervaringsdeskundigen, leden van PMB Eersel en Team Vessem aanwezig. Aan allen is gevraagd hoe zij deze tour ervaren hebben met in hun achterhoofd, dat er mensen zijn die dit dagelijks ondervinden. Kan men hier iets mee in zijn/haar werk of leven. En wat dan wel.

Ervaringen met rolstoelen

Niet alleen een rolstoel duwen, maar vooral het zelf voortbewegen van de rolstoel is een hele uitdaging, kost veel energie en zeker als je minder bij te zetten hebt, ouder of onzeker bent.
Maar ook in een rolstoel zitten en geduwd worden is best wel eng. Je bent afhankelijk van degene die je duwt. Je bent je controle kwijt.
Er even op uit, even onder de mensen, zoals een boodschapje doen, moet leuk zijn. Je moet niet constant met je beperking geconfronteerd worden.

Ervaringen slechtziend/blind zijn

Het is ontzettend spannend. Het maakt je onzeker, je gaat af op geluiden en je bent je oriëntatie kwijt. Je voelt je heel klein en eenzaam.
Voor de bewustwording is het goed om een keer visueel beperkt te zijn. Niet alleen voor degene die de plannen maken, maar ook bijvoorbeeld voor automobilisten, die de auto op de stoep parkeren of ondernemers die reclameborden of tafels en stoelen midden op de stoep zetten.

Wat ga je hiermee doen

De stuurgroep inclusie vindt het ook belangrijk om inwoners, ondernemers en meer bewust te maken. In het kader van de Week van de Toegankelijkheid is men een actie gestart om het brede begrip van toegankelijkheid onder de aandacht te brengen.

Hoe vinden we de balans tussen bijvoorbeeld afwatering en de toegankelijkheid van straten en stoepen. In bestaande situaties is dit soms moeilijk om aan te passen. Maar bij nieuwe situaties moet het meteen goed aangelegd worden, zodat je achteraf niet weer in discussie moet.

De tour is als positief ervaren, goed voor de bewustwording. Maar het is ook positief dat de gemeente Eersel openstaat voor initiatieven als dit.

Tot slot:

Team Vessem wil vanuit deze gedeelde ervaring verder praten, op een andere manier te kijken naar de veiligheid en toegankelijkheid, om zo tot een oplossing te komen.