Expo ‘Het trekpaard leeft’ in museum ’t Oude Slot

Zeelst – Van zaterdag 9 september 2023 tot en met maandag 1 april 2024 toont museum ’t Oude Slot schilderijen en foto’s van Ton van der Weerden. Hij vertelt het verhaal van het trekpaard in brede zin; van historie tot kleur en van veulens tot paardenmensen.

De schilderijen, foto’s en kennis van Ton van der Weerden komen samen in de expositie ‘het trekpaard leeft!’ De tentoonstelling wordt aangevuld met passende stukken uit de museumcollectie zoals hamen, karren en gereedschap.

Passie voor trekpaarden

Ton van der Weerden is idolaat van trekpaarden. Ze vormen zijn grootste passie en hij heeft ze het meest geschilderd. Hij weet er niet alleen veel en enthousiast over te vertellen, hij spant ze ook in en werkt ermee op het land als de gelegenheid zich voordoet. Vooral de schoonheid, de kracht en het imposante van dit steeds zeldzamer wordende ras boeit hem enorm. Ze zijn voor hem een onuitputtelijke inspiratiebron om te blijven schilderen.

Over de schilder

Ton van der Weerden (1957) komt uit Asten (Noord-Brabant). Hij is opgeleid als tekendocent in het middelbaar onderwijs en maakt vooral vrij werk in verschillende technieken, zoals aquarellen. Ook schildert hij grote doeken met acrylverf. Paarden zijn al heel lang zijn favoriete onderwerp.

Zijn mooiste foto’s schilderijen en al zijn kennis bundelde Ton van der Weerden, samen met die van Will van Hoof en Jos Peerlings, in een lijvig boekwerk ‘Het Trekpaard’ (2007).