Flink meer laadpalen erbij voor elektrische auto’s

Veldhoven – De gemeente gaat aanzienlijk meer laadpalen neerzetten op openbare parkeerplaatsen. Het aantal gaat van 158 nu naar 622 in 2025.

Nu steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto zijn er meer oplaadpunten nodig in de openbare ruimte. Waar die laadpunten komen, is afhankelijk vele zaken. De gemeente kijkt naar de opbouw van de bevolking in een straat, het aantal auto’s per adres en het aantal woningen zonder eigen oprit.

Tussen twee parkeerplaatsen

De laadpalen komen tussen twee openbare parkeerplaatsen in te staan. Er kunnen dus altijd twee auto’s tegelijkertijd worden opgeladen. Maar… voorlopig is maar één van de twee parkeerplekken echt gereserveerd voor elektrische auto’s. Op de tweede parkeerplek mogen ook andere auto’s parkeren. Elke twee jaar wordt de kaart waarop de laadpunten staan aangegeven, bijgewerkt. Dan kijkt de gemeetne waar nog meer laadpunten nodig zijn.

Bezwaar maken kan

Waar we de nieuwe laadpalen precies komen, staat nog niet vast. Er komt een plankaart, waarop de gekozen nieuwe laadpaallocaties staan aangegeven. Mocht iemand bezwaar willen maken tegen een bepaalde locatie, dan kan hij of zij reageren. Dan kunnen de plaatsen veranderen. Omwonenden ontvangen een brief zodra duidelijk is waar de laadpalen komen. Ook dan kunnen zij nog reageren als zij het niet eens zijn met de laadpaallocatie.

Energieleverancier Vattenfall is eigenaar van de publieke laadpalen in Veldhoven. De gemeente is verantwoordelijk voor de plaatsen waar de laadpalen komen.