Meer dan 13.000 Brabantse en Limburgse jongvolwassenen deden in het najaar van 2024 mee aan de SKIP-monitor ‘SKIP jij?’. Volgens het onderzoek is xtc, bijvoorbeeld, vrij normaal onder gebruikers, terwijl mensen die nooit gebruiken dit juist niet als normaal ervaren.
Andere middelen zoals miauw en tripmiddelen worden vooral als normaal gezien in specifieke groepen, zoals jongvolwassenen die alleen wonen, in studentenhuizen leven of veel uitgaan. Lachgas, ketamine, cocaïne, amfetamine en designerdrugs worden over het algemeen niet als normaal beschouwd.
Ook de manier waarop jongvolwassenen hun vrije tijd besteden, speelt een rol. Wie vaak uitgaat, vindt drugsgebruik eerder normaal. Tegelijkertijd werkt sporten bij een vereniging juist beschermend; deze jongeren vinden drugsgebruik minder normaal.
Hetzelfde onderzoek werd eerder gedaan in 2021. Een opvallend inzicht in vergelijking tot de eerste SKIP monitor is dat veel jongvolwassenen denken dat hun leeftijdsgenoten meer drugs gebruiken dan ze in werkelijkheid doen. In 2021 gebeurde dat nog vaker. Toen overschatten ze het drugsgebruik van anderen vaker. Nu hebben ze daar een beter, realistischer beeld van. Dat lijkt volgens SKIP op een positieve beweging naar denormalisering van drugsgebruik onder jongvolwassenen.
SKIP is een regioproject. 39 gemeenten in de regio’s Midden-Brabant, Oost-Brabant en Noord-Limburg, GGD Hart voor Brabant, GGD Brabant-Zuidoost en Novadic- Kentron werken samen om de veronderstelde normalisering van drugsgebruik in de regio tegen te gaan.
De cijfers uit de SKIP monitor zijn belangrijk voor het ontwikkelen van effectieve drugspreventie en gerichte campagnes. Het project heeft op korte termijn de doelstelling om met elkaar in gesprek te gaan over denormalisering van drugs. De doelstelling op lange termijn is het tegengaan van normalisering van drugsgebruik.
Weet jij nieuws van bij ons? Tip ons!
Stuur je tip, verhaal en/of foto of video naar de redactie: redactie@1kempen.nl