Inbrekers in Brabant vaak succesvol

Nederland – In 2023 slaagde 78,5% van de inbraakpogingen in Noord-Brabant: het lukte inbrekers in deze gevallen om de woning binnen te dringen en iets buit te maken. In Maashorst blijken inbrekers het succesvolst: hier slaagt – voor inbrekers – zelfs 90% van alle inbraken. Dit en meer blijkt uit de Woninginbraken Index van Independer.

In Noord-Brabant sloegen inbrekers vorig jaar 3.070 keer toe. Tijdens 78,5% van deze incidenten lukte het de criminelen om daadwerkelijk binnen te dringen en eigendommen te stelen. Bij de overige geregistreerde meldingen bleef het slechts bij een inbraakpoging. Brabant wijkt niet heel ver af van het landelijk gemiddelde, dat bedraagt namelijk 76,5%.

‘Bij het claimen van een schade zal een verzekeraar altijd kijken of het huis goed was afgesloten. Ze willen eigenlijk zien dat je alles hebt gedaan om een inbraak te voorkomen. Er zijn ook verzekeraars die korting geven op de premie als je aantoonbaar extra veiligheidsmaatregelen hebt genomen’, legt Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer uit.

Lokaal zijn er grote verschillen

Van alle Brabantse gemeenten met 25 of meer meldingen in 2023 blijken inbrekers het meest succesvol in Maashorst. Hier lukte het criminelen in 90% van de gevallen om een woning binnen te dringen en iets buit te maken. Ook in Halderberge (89,3%) en Tilburg (85,8%) slagen inbraakpogingen vaker dan elders in de provincie.

In Oisterwijk (65,8%) en Geldrop-Mierlo (71,1%) is het slagingspercentage juist het laagst. In deze gemeenten blijft het naar verhouding juist vaker bij een poging. Op deze website kunt u per gemeente zien hoe vaak er het afgelopen jaar werd ingebroken.

Meeste inbraken in Eindhoven

In Eindhoven sloegen inbrekers vorig jaar het vaakst toe. Er werden in deze gemeente 361 meldingen gedaan van een inbraak of een poging tot inbraak. Ook in Tilburg (337) en Breda (236) waren er in 2023 veel incidenten. Voor inwoners van Zundert (9) was er beter nieuws: hier sloegen inbrekers juist het minst vaak toe.

Actueel in Veldhoven

De politie toont op haar website actuele inbraakcijfers, zowel pogingen als geslaagde inbraken. Op het kaartje kunt u tot maximaal de 4 cijfers van uw postcode inzoomen. Het aantal in de bolletjes is het aantal inbraken dat in de afgelopen 3 maanden is gepleegd opgeteld tot en met vandaag,