Kempengemeenten blijven achter met opvang voor asielzoekers
REGIO – De Kempengemeenten Eersel, Bladel, Bergeijk en Valkenswaard moeten meer opvangplekken regelen voor asielzoekers. Samen met andere Brabantse gemeenten blijven zij achter bij de doelstelling van het ministerie van Asiel en Migratie. Het gaat bij alle vier de gemeenten om reguliere opvangplaatsen, en geen opvang waarbij permanente begeleiding nodig is.

Minister Marjolein Faber (PVV) maakte vorige week bekend dat Brabant nog 1.003 opvangplekken tekortkomt. Landelijk is er zelfs een tekort van ruim 6.000 plaatsen op de benodigde 96.000 opvangplekken. Dit tekort brengt de provincies en gemeenten onder grote druk om voor 1 juli 2025 aan hun verplichtingen te voldoen.
Brabantse opdracht blijft uit
Brabant kreeg oorspronkelijk de opdracht om 13.444 opvangplekken te realiseren. Eind oktober leverde de provincie plannen in bij het ministerie, maar het aantal kwam slechts uit op 12.422 plekken. Hierdoor voldoet de provincie niet aan de gestelde eisen. Net als andere provincies moet Brabant nu aanvullende maatregelen nemen om het tekort aan opvangplekken te dichten.
De spreidingswet, die gemeenten verplicht opvangplekken te organiseren op basis van inwonersaantallen en welvaart, geeft aan welke dorpen en steden nog achterblijven. Gemeenten die hun quota al hebben gehaald, zoals Cranendonck en Gilze en Rijen, krijgen een uitzondering.
Mogelijkheden voor ruilen en samenwerken
Om het tekort op te vangen, mogen gemeenten nog steeds opvangplekken ruilen, zowel binnen als buiten hun provinciegrenzen. Dit geeft flexibiliteit, maar de uiteindelijke verantwoordelijkheid ligt bij de gemeenten zelf. Vooral kleinere dorpen en steden die eerder onvoldoende hebben bijgedragen, moeten nu hun inspanningen vergroten.
Onzekere toekomst voor de spreidingswet
Ondertussen werkt minister Faber aan het intrekken van de spreidingswet. Deze wet, die sinds begin dit jaar van kracht is, kwam voort uit het beleid van het vorige kabinet en moet zorgen voor een evenwichtige verdeling van opvanglocaties. De huidige rechtse coalitie wil echter af van deze verplichting. Dit kan voor nog meer onzekerheid zorgen bij gemeenten die al moeite hebben om aan de huidige eisen te voldoen.
Druk op lokale overheden neemt toe
De verplichting om binnen anderhalf jaar 1.003 extra opvangplekken in Brabant te realiseren, legt een zware druk op lokale overheden. Voor veel gemeenten zal dit een uitdaging zijn, zeker gezien de politieke discussie over het vervolg van de spreidingswet. Hoe de Kempengemeenten en andere Brabantse steden en dorpen deze opdracht gaan vervullen, blijft voorlopig een prangende vraag.