Koning op werkbezoek in Veldhovens Máxima ziekenhuis

Veldhoven – Vol trots ontving Máxima MC woensdag 28 februari Zijne Majesteit de Koning. Dit werkbezoek stond geheel in het teken van zorginnovaties. Het ziekenhuis liet zien hoe techniek, innovatie en zorg hand in hand gaan.

‘De Koning heeft voor zijn werkbezoek gekozen voor Máxima MC, vanwege onze unieke ligging in de Brainportregio. We hebben aan de Koning laten zien hoe hard alle zorgprofessionals werken aan tal van innovaties en de dagelijkse zorg organiseren rondom de patiënt. Daar zijn we ongelofelijk trots op’, vertelt Carlijn de Ruijter, lid van de raad van bestuur.

Een route vol innovatie

De Koning werd hartelijk ontvangen op locatie Veldhoven. Tijdens het bezoek werd duidelijk hoe belangrijk het is om samen met partners in de Brainportregio, zoals de Technische Universiteit Eindhoven, bij te dragen aan innovatie om de zorg in de toekomst betaalbaar en toegankelijk te houden. Door samen te werken vanuit de behoefte van de zorg, kunnen we implementatie van innovaties versnellen. Ook buiten de regio wordt succesvol met partners gewerkt, zo werd de samenwerking in de vorm van het Nederlands Hart Netwerk toegelicht. Ook samenwerkingsverband mProve kreeg aandacht, in dit verband werken zeven topklinische ziekenhuizen samen om processen te verbeteren en databeschikbaarheid voor de zorg mogelijk te maken door actief deel te nemen aan de CumuluZ-coalitie.

Innovaties in de geboortezorg

De route werd vervolgd naar de Neonatale Intensive Care Unit (NICU), waar innovaties direct in de praktijk te zien waren. Op deze afdeling wordt intensieve zorg verleend aan zwangeren en vroeggeborenen ‘We proberen met behulp van nieuwe technieken de drempels voor buidelen, het op de borst hebben van de baby, weg te nemen. Dat is ongelofelijk belangrijk voor onze kleinste patiëntjes. Met behulp van nieuwe apps en continue cameraverbinding ondersteunen we de ouders zo veel mogelijk in de binding met hun kind en de verwerking van deze stressvolle tijd’, legde kinderarts en neonatoloog Hendrik Niemarkt uit. Daarna ging de Koning in gesprek met ouders van een patiëntje over de manier waarop zij in Máxima MC verzorgd worden en wat de innovaties voor hen betekenen.

Een voorbeeld van een innovatie is de Bambi Belt. Hierbij krijgen vroeggeborenen een draadloze band om hun middel ter vervanging van elektroden die op hun lichaam worden geplakt. Hoogleraar en neonatoloog Sidarto Bambang Oetomo, de initiatiefnemer van deze innovatie, vertelde de Koning over het uithoudingsvermogen dat nodig is om van een idee te komen tot de Bambi Belt die nu in Máxima MC wordt gebruikt.

Zorg vanuit patiëntbehoefte

Bij Máxima MC wordt er bij zorginnovaties gedacht vanuit de behoefte van de patiënt en zorgverleners. Zo liet oncologieverpleegkundige Judith Verheijden haar innovatie zien aan de Koning. Zij bedacht een medicatiekluisje waar patiënten zelf intensieve medicatie tegen de pijn uit kunnen halen, door middel van een vingerafdruk. ‘In mijn onderzoek kwam naar voren dat het wachten op medicatie tegen de heftige pijn soms wel twaalf minuten duurt. Met dit kluisje kan de pijn direct bestreden worden, zodat het niet langer hoeft te duren voor de patiënt’, zegt Verheijden.

De Koning maakte deze woensdag tijdens zijn werkbezoek kennis met meerdere innovatieve implementaties en samenwerkingen die de zorg versnellen en verbeteren. De Koning werd aan het einde van zijn bezoek uitgezwaaid door een grote groep trotse medewerkers van Máxima MC.