Oirschot: storm zorgt voor forse schade aan beuk

OIRSCHOT – De monumentale beuk bij landgoed Groot Bijstervelt in Oirschot is begin van de week zwaar getroffen door onstuimig weer. De boom, die in 2018 werd uitgeroepen tot een van de mooiste bomen van de regio, is bijna verticaal gehalveerd.

Beuk bij Landgoed Groot Bijsterveld
Foto: Han van Meegeren

Op dinsdagochtend lag de beuk zwaar beschadigd op het gras rondom de gehalveerde stam. Brede, dikke takken vol vers blad hangen gebroken aan de boom. Mensen kwamen altijd naar deze plek om foto’s te maken van de boom, waaronder bruidspaartjes en wandelaars. Er wordt nog gekeken wat er verder met de boom gaat gebeuren.

De majestueuze beuk was een boegbeeld van Groot Bijstervelt en stond in de top vijftig van mooiste bomen van Nederland. De boom had een sprookjesachtige uitstraling en droeg een rijke geschiedenis met zich mee. De mystieke sfeer, vooral als je eronder liep, maakte het verlies extra verdrietig.

Historie

De monumentale beuk bij Groot Bijstervelt was een herkenbaar en geliefd punt in de gemeenschap. Hij trok veel bezoekers. Beukenbomen (Fagus sylvatica) kunnen heel oud worden, vaak enkele honderden jaren. Ze zijn herkenbaar aan hun brede, uitgestrekte takken en gladde, grijze schors. Monumentale bomen zoals deze spelen een belangrijke rol in het behoud van biodiversiteit en helpen ook bij het stabiliseren van de bodem.

Grote, oude bomen zijn gevoelig voor extreme weersomstandigheden, zoals zware stormen. De splitsing van de beuk is een verlies voor zowel de natuur als de lokale gemeenschap.