Straks 56 nieuwe appartementen in d’Ekker

d’Ekker – Op de locatie aan de Lange Kruisweg waar vroeger basisschool de Gansepoel stond, staan straks nieuwe woningen. Het gaat om 56 huurappartementen voor 1 of 2 personen. BAM Wonen is net gestart met de bouw. Rond de zomer van 2024 is de bouw klaar.

Het is een zeer bijzonder project voor de buurt, vindt het Woonbedrijf. Ze wil de bewoners van 55 jaar of ouder in de wijken d’Ekker een kans geven om gelijkvloers te gaan wonen. Senioren krijgen daarom voorrang, als ze een grote huurwoning voor een gezin achterlaten. Zo hoopt Woonbedrijf dat de huidige bewoners nog vele jaren in hun vertrouwde buurt kunnen blijven wonen. Als zij verhuisd zijn, komen er woningen vrij voor verhuur aan gezinnen.

Start bouw

Op woensdag 21 juni startte de bouw. Marieke Franken, directeur van Woonbedrijf, wethouder Caroline van Brakel en Jeffry Savelkoul, directeur van BAM Wonen gaven het startsein door de eerste paal te boren. Zo legden zij het fundament voor de 56 appartementen. Vele buurtbewoners waren getuigen.

Wethouder Caroline van Brakel is erg blij met de ontwikkeling: ‘Bouwen voor de buurt en bouwen met de buurt. Bij de ontwikkeling van het plan is de buurt nauw betrokken. Zowel over de ligging van de gebouwen als de inrichting van het gebied hebben betrokken bewoners meegepraat. Met een prachtig resultaat.’ Jeffry Savelkoul: ‘Het project Gansepoel kenmerkt zich door de subtiele inpassing in het park, waardoor je niet direct merkt dat het een gebouw van 7 verdiepingen is.’

Onderdeel van WoonST

WoonST zijn 13 woningcorporaties en 9 gemeenten in het Stedelijk Gebied Eindhoven (SGE). Zij werken samen aan een plan voor een gestandaardiseerde sociale huurwoning. Dat wil zeggen met lagere bouwkosten sneller bouwen voor betaalbare, duurzame en sociale woningen in de regio. De vraag naar woningen is enorm. WoonST moet meer mensen sneller aan een woning helpen.

Over de appartementen

Het gebouw wordt 7 verdiepingen hoog en staat in het midden van de groene locatie. Aan de gevels van het gebouw komen klimplanten. Dat moet een mooie overgang worden naar de groene openbare ruimte met grote bomen.

Alle appartementen zijn ongeveer 65 m2 groot. Ze zijn gasloos en worden verwarmd door een warmtepomp. Ze hebben een ruime woonkamer over de volle breedte van de woning. Er is een open keuken en balkon. De appartementen hebben ook 2 slaapkamers, een badkamer, een apart toilet en een ruime technische ruimte.