Veldhoven gaat 150 asielzoekers opvangen in De Buitenjan

De Buitenjan @Foto Harry Kleijnen

Veldhoven – De gemeente wil vanaf 1 december 150 asielzoekers gaan opvangen in groepsaccommodatie De Buitenjan. Dat heeft burgemeester Marcel Delhez dinsdagavond medegedeeld tijdens de raadsvergadering. Momenteel verblijven er op dezelfde locatie al 150 statushouders en die opvang wordt waarschijnlijk met drie jaar verlengd tot 2026. Daarnaast zoekt de gemeente naar ruimte voor de opvang van 200 Oekraïense vluchtelingen.

De huidige 150 bewoners in De Buitenjan wachten op een woning in Veldhoven of in omliggende gemeenten. De gemeente heeft de intentie om de accommodatie uit te breiden met 150 plaatsen voor asielzoekers die nog in hun asielprocedure zitten. Het is de bedoeling dat er op dit terrein 25 woonunits met drie slaapkamers worden geplaatst voor in totaal zes mensen per unit. De streefdatum hiervoor is 1 december.

Voorafgaand aan de raadsvergadering bracht burgemeester Delhez een bezoek aan de omwonenden van De Buitenjan om hen te informeren over deze plannen. Inwoners die niet thuis waren hebben een brief ontvangen met informatie en het telefoonnummer van de burgemeester om rechtstreeks contact te kunnen opnemen.

Naast de opvang van statushouders en asielzoekers heeft de gemeente van het Rijk de opgave gekregen om 200 Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Een onderzoek naar geschikte locaties zal in september of oktober afgerond zijn. De gemeente denkt hierbij onder meer aan woningen die momenteel als anti-kraak in gebruik zijn.

Dit vind je waarschijnlijk ook interessant