Veldhovense Marlène Snelders maakt in De Schalm droom waar

Veldhoven – Met muziek bezig zijn is thuiskomen voor de Veldhovense Marlène Snelders (56). Nog nooit had ze het lef om daarmee naar buiten te treden. Maar op 17 september staat ze met een 8-koppige band en backing vocals in de grote zaal van Theater de Schalm.

Haar onderarm wordt gesierd door een tatoeage van een microfoon, g-sleutel, notenschrift en de namen van haar inmiddels overleden ouders Jack en Riet. ‘Ik vind mijn geluk in onder meer muziek en theater. Zingen is mijn passie en het is al tientallen jaren mijn droom om op een podium voor publiek te zingen.’ Het zaadje voor die droom is al op heel jonge leeftijd geplant. ‘Mijn ouders hadden een horecagelegenheid. Als tweejarige lag ik ’s avonds boven het café mee te deinen op de muziek. Mijn moeder kon goed zingen, maar had net als ik niet het lef om dat in het openbaar te doen.’

Kriebels

Haar oudere broer begint op een gegeven moment een bandje dat thuis repeteert. Dat versterkt bij Marlène de kriebels die ze al heeft om te gaan zingen. En dat doet ze dan ook, maar wel thuis met de slaapkamerdeur op slot. ‘Een borstel als microfoon en een bed en kast als publiek. Later, toen ik getrouwd was, zong ik alleen als er verder niemand thuis was.’ In 2006 hoort haar familie haar voor het eerst zingen. ‘Dat was op de crematie van mijn vader. Hij heeft mij nooit horen zingen. Mijn moeder vroeg mij om te zingen tijdens de uitvaartdienst. Ik had het nummer ‘Close to you’ van The Carpenters vooraf opgenomen en dat was tijdens de dienst te horen.’

Zangcoach

Om meer durf te krijgen wordt ze in 2018 lid van Popkoor Eindhoven. ‘In een groep zingen voelt veilig. Dat heb ik tot aan corona gedaan.’ En dan is het tijd om weer een stapje verder te gaan. Tijdens een singer/songwriter weekend in 2020 lukt het haar zelfs om met wat hulp een eigen nummer te schrijven. ‘Daar heb ik veel geleerd. Het eigen nummer ‘Into the unknown’ zing ik ook in De Schalm.’ Een jamsessie in het dorpje Zeeland trekt haar definitief over de streep om haar droom waar te maken. Ze gaat op les bij een zangcoach en tijdens een singer/songwriterweek in Spanje ziet een tweede eigen nummer het levenslicht: ‘Je komt er wel’.

Ambiance

‘In augustus 2022 voelde ik dat de drempel laag genoeg was om naar buiten te treden. Ik geef mezelf nu bloot, maar het is een weldoordachte sprong in het diepe. Daarom heet mijn theaterconcert ook ‘Into the unknown, out in the open’.’ Hoewel er een aardig prijskaartje aan hangt, is ook de keuze voor De Schalm een weldoordachte. ‘Ik wil dat de mensen naar mij en de band komen luisteren, daarom de keuze voor De Schalm. Het is een grote kostenpost, maar het licht en geluid zijn er prima geregeld en het theater heeft de juiste ambiance.’ Met hulp van haar broer, die nog steeds in de muziek zit, formeert ze een band met een blazerssectie en backing vocals. Het repeteren in onder meer muziekschool Art4U staat nu voorop.

Op 17 september brengt ze vanaf 14.00 uur twee sets van elk 45 minuten. ‘Ik ga er staan en doen wat ik al heel lang wil. We brengen in totaal 17 nummers waarvan ik er 3 zelf heb geschreven. Ik zing onder meer medleys van Diana Ross en Whitney Houston. Ook komen nummers voorbij van Maan en Ilse de Lange.’ Het theaterconcert duurt tot circa 16.30 uur. Kaartjes kosten 9,50 euro per stuk en dat is ook nog eens inclusief een pauzedrankje. Bestellen kan via de site van Theater de Schalm.