Video – herdenking bombardement Zeelst 2023

Zeelst – Op 17 september werden de 19 slachtoffers herdacht van het bombardement op Zeelst. Op die dag in 1944 begon operatie Market Garden. Doel was om met een snelle opmars vanuit België de bruggen over de grote rivieren veilig te stellen. In Zeelst zouden Duitsers zitten die daar een gevaar voor konden zijn. Daarom werd een bombardement uitgevoerd. Onder de burgerbevolking vielen 19 slachtoffers. Vele jaren later is vast komen te staan dat de Duitsers een week eerder al vertrokken waren.

In deze reportage vertelt Nellie Bloemsma – De Vroom over ‘oom Wim’ die bij het bombardement omkwam. In het indrukwekkende verhaal vertelt ze over de directe impact ervan. Ze vertelt ook hoe een man werd opgevangen die zijn vrouw en drie kinderen was verloren. Een jong meisje werd er op afgestuurd om het gezin van de man en zijn overgebleven kind draaiende te houden. Daar werd ze geconfronteerd met het verdriet en verlies. Later zijn het meisje en de man getrouwd.

Basisschoolleerlingen Lotte Kerkhof en Bram Berkers hebben hun gedachten over de oorlog en het bombardement opgeschreven en dragen die voor. Milo Davids is leerling van het Sondervick college en draagt een gedicht voor van mede-leerling Dean Peeters.