Als de meeste Europarlementariërs met het voorstel instemmen, betekent dit dat de bescherming van de wolf van 'strikt beschermd' naar 'beschermd' gaat. Landen kunnen dan toestemming geven om de wolf af te schieten.
Volgens de Europese Commissie leven er meer dan 20.000 wolven in Europa. Er komen steeds meer wolven bij, ook hun spreidingsgebied groeit. Dat is goed nieuws voor de natuur en de biodiversiteit. Maar in sommige regio’s zorgt dit ook voor problemen, vooral voor de boeren met vee. Wolven jagen namelijk op de schapen. Zij zouden een makkelijke prooi zijn.
Sinds 2015 is de wolf terug in Nederland. Van 2020 tot en met 2023 had een wolf zich gevestigd op de Groote Heide. Maar het dier is hier al een tijdje niet meer gezien. Volgens de provincie Noord-Brabant is de reden daarvan onbekend.
BIJ12 coördineert namens de Nederlandse provincies de monitoring van het aantal wolven in het land en voert de afhandeling van wolvenschades uit. Volgens de organisatie werden er in Noord-Brabant in 2023 22 schades gemeld door een wolf, in 2024 waren dat er 18. "Dit jaar zijn er 4 schades gemeld. Maar bij deze schades is nog niet duidelijk of een wolf deze veroorzaakt heeft", vertelt de woordvoerder van BIJ12. "Dat onderzoeken we nu."
Hij concludeert dat het qua wolvenactiviteit op het moment meevalt in Noord-Brabant. En dat er Nederlandse provincies zijn die veel meer schades hebben die worden veroorzaakt door wolven. We zullen dus in de Kempen op dit moment weinig merken van de versoepeling van de bescherming van de wolf, als dit donderdag besloten wordt.
Weet jij nieuws van bij ons? Tip ons!
Stuur je tip, verhaal en/of foto of video naar de redactie: redactie@1kempen.nl