"Het gemeentebestuur steekt zijn kop in het zand," luidt de ongezouten kritiek van Frans Roosen van de Werkgroep Autoluw Soerendonk tijdens zijn spreekrecht bij de behandeling van het Masterplan Mobiliteit 2040 in de Adviescommissie op 6 maart. Na acht jaar plannen maken en twee wethouders verder, ligt een veelbelovende verkeersmaatregel-pilot nu volledig stil.
Hij wees op de aanhoudende overlast in de Dorpsstraat, waar zwaar vrachtverkeer en landbouwvoertuigen zorgen voor trillingen en geluidsoverlast. Volgens Roosen is het oude wegdek met onderliggende bedding niet bestand tegen dit zware verkeer, waardoor scheuren ontstaan in de gevels van panden, waaronder enkele uit eind 1800 met weinig tot geen fundering.
Daarnaast klaagt de werkgroep over forensen die in de ochtend- en avondspits met te hoge snelheid vanuit Limburg en België door het dorp rijden.
Vertraagde plannen
In 2018 zou de Dorpsstraat aan de beurt zijn voor groot onderhoud en aanpassingen aan het Jan Maasplein, waar nu gaten in het wegdek vallen. Sinds 2017 werkten werkgroepen samen met de gemeente aan een plan voor een autoluw Soerendonck.
"Inmiddels zijn we twee wethouders verder en zijn enkele medewerkers afgehaakt, evenals de voorzitter van de werkgroep," verklaarde Roosen. Hij citeerde de voormalige voorzitter: "Het is bij deze gemeente trekken aan een dood paard."
Pilot stilgelegd
De werkgroep had overeenstemming bereikt over een pilot om Soerendonk tijdelijk als 30 km-zone in te richten, inclusief verkeersbelemmeringen en een verbod op vracht- en tractorenverkeer. Via metingen zou het effect op de verkeersstroom worden geëvalueerd.
Volgens Roosen heeft de nieuwe wethouder deze plannen echter stilgelegd met de introductie van het Masterplan Mobiliteit 2040. "De 30km-pilot heeft niets met het masterplan van doen," stelt hij. "Het masterplan zal het zware vrachtverkeer en tractorenverkeer niet weren uit de kern van Soerendonk, en de snelheid van de forensen niet veranderen."
Als alternatief pleit Roosen voor het asfalteren van de hele Dorpsstraat met fluisterasfalt en het versterken van de bedding. "Ga de situatie ter plekke bekijken en start die pilot," drong hij aan.
Patrick Beerten van politieke partij Elan vroeg tijdens de vergadering of de werkgroep niet tevreden was dat Soerendonck als eerste wordt aangepakt in het plan, zoals vermeld in het raadsvoorstel.
Roosen antwoordde dat de laatste gesprekken voor de werkgroep niets hebben opgeleverd en dat de pilot volledig stilligt. "De intentie van de werkgroep was om op basis van de metingen een strak plan te kunnen realiseren. Het ligt nu stil. Als kern winnen we er niets mee."
Masterplan Mobiliteit
Het Masterplan Mobiliteit 2040, waarover Roosen zijn zorgen uitte, komt voort uit een amendement uit 2021. De gemeenteraad vroeg daarin om een vernieuwend en veilig plan waarin de (vracht)auto niet meer automatisch centraal staat. Fietsers en voetgangers zouden meer ruimte moeten krijgen, terwijl het verkeer op hoofdwegen goed moet blijven doorstromen.
Tijdens de vergadering werd toegelicht dat het masterplan draait om de mobiliteitstransitie "op de Cranendonckse manier." De gemeenteraad bespreekt het plan de komende weken verder en besluit dan over de precieze invulling en volgorde van de maatregelen.
Weet jij nieuws van bij ons? Tip ons!
Stuur je tip, verhaal en/of foto of video naar de redactie: redactie@1kempen.nl