‘Samen gelukkig zijn’ op duofiets van Stichting Duo fiets Veldhoven

Veldhoven – Vanaf medio augustus kunnen inwoners van Veldhoven gebruik maken van een duofiets. Dit wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Duo fiets Veldhoven die op 23 juni is opgericht. De doelgroep is de Veldhovenaar die niet meer in staat is (veilig) zelfstandig te fietsen.

‘Samen gelukkig zijn, dat is het motto van Stichting Duo fiets Veldhoven’, zegt kersvers voorzitter Ria Coppens. In de stichting zitten verder vicevoorzitter Jolanda van Hulst, penningmeester Kees Joosten en secretaris Gerrie van Tuijl-Engelen. Ton Bazelmans is initiatiefnemer en het komende jaar als kwartiermaker operationeel verantwoordelijk voor het project. ‘We roepen hier vaak: Veldhoven komt in beweging. Dat gaan we nu doen.’

Kletsen

Een duofiets is een driewielige fiets met 2 stoelen naast elkaar zodat je er samen op uit kunt trekken. De fiets is voorzien van trapondersteuning en accu’s met een dubbele capaciteit. Bijzonder is dat de fietsen van de stichting ook ondersteuning hebben als onverhoopt een stukje achteruit moet worden getrapt. De vrijwilliger zit aan de linkerkant, de rechterstoel is gereserveerd voor een gastfietser. Ze  zitten naast elkaar en hebben daardoor optimaal contact om samen over van alles en nog wat te kletsen.

De vrijwilliger stuurt en bepaalt het tempo waarin wordt gefietst. De gastfietser heeft de vrijheid om al dan niet mee te trappen. Het meetrappen kan in het tempo van de vrijwilliger of in een eigen comfortabel tempo. Kortom, optimale keuzevrijheid en daarmee geschikt voor iedereen die er eens lekker op uit wil trekken.

100% gratis

De stichting biedt de Veldhovenaren de duofietsen aan, en dat zonder winstoogmerk. Meefietsen op een van de duo fietsen van de stichting is voor alle inwoners van de gemeente Veldhoven dan ook 100% gratis. Bazelmans: ‘Alles wordt gesponsord; van de aanschaf van de fietsen bij DV Mobility in Zeelst tot onderhoud, en verzekering. Er is zelfs ANWB service en repatriëring geregeld. De welzijnsorganisaties SWOVE en Cordaad Welzijn zijn ook betrokken bij het project.’

De stichting beschikt over 70 verschillende routes die gemiddeld zo’n 2 uur duren. De routes liggen in een straal van circa 30 kilometer rondom Veldhoven. Maar de gastfietser bepaalt op welke dag, waarheen, via welke route en hoe lang de fietstocht zal worden. De vrijwilliger ontzorgt en ondersteunt de gastfietser daarbij met onder andere een gedegen routekennis van de omgeving. De gastfietser mag ook aangeven met welke vrijwilliger hij/zij wil gaan fietsen. Als er geen voorkeur is, dan wordt de meest geschikte vrijwilliger ingepland. Mocht er onderweg ergens worden aangelegd bij één van de vele horecagelegenheden langs de route, dan zijn de consumpties voor eigen rekening.

Vrijwilligers

Nu is de stichting op zoek naar vrijwilligers die af en toe gezellig met een gastfietser op pad willen gaan. Bazelmans: ‘We willen per fiets 10 vrijwilligers hebben. Geïnteresseerden kunnen reageren per e-mail aan engeltje@onsbrabantnet.nl. Vervolgens wordt er binnen een week contact opgenomen.’

Veldhovenaren die gebruik willen maken van de duofiets, kunnen bellen met Gerrie van Tuijl-Engelen op nummer 06-25 47 14 18. Zij noteert uw gegevens en belt u vervolgens terug voor het maken van een fietsafspraak.