Video: archeologische opgraving Djept

Veldhoven – Aan de Djept in Veldhoven zijn de afgelopen maanden archeologische opgravingen gedaan. Een nederzetting is gevonden die bestaan heeft tussen 1.000 – 1.300 na Christus. Tijdens een open middag werd uitleg gegeven hoe die nederzetting er uitgezien heeft. Fokko Kortlang, projectleider namens de gemeente Veldhoven, vertelde heel leuk voor klein en groot hoe Djept er in die tijd uit heeft gezien. De reportage bevat een deel van zijn verhaal en beelden van een boerderij uit dezelfde tijd in het Prehistorisch Dorp in Eindhoven.

Aan de Djept worden de komende tijd bijna 300 huizen gebouwd. Als voorbereiding is archeologisch onderzoek gedaan, omdat dit gebied is aangemerkt als ‘kansrijk’ voor archeologische vondsten. Zo’n 7 hectare is globaal onderzocht. Op basis van de resultaten daarvan is twee hectare in detail onderzocht. Daarbij bleek dat de nederzetting ongeveer drie boerenerven omvatte. Er zijn sporen van meer erven gevonden, maar die hebben er niet allemaal gelijktijdig gestaan. Op enig moment zullen er tussen de 25 en 30 mensen hebben gewoond.
Sporen uit deze tijd zijn zeldzaam in Veldhoven. Dat maakt deze opgraving extra interessant.

Paul Becx is illustrator / 3D artist. Hij heeft diverse afbeeldingen gemaakt over de periode van deze opgravingen.
Een prachtige afbeelding hoe de bouw van een waterput in zijn werk ging is te vinden via deze link: https://www.paulbecx.com/wp-content/uploads/2019/08/Waterput_marked-1152×1440.jpg.
Een tweede afbeelding laat zien hoe een nederzetting zoals Djept er in de 11e eeuw uitzag:
https://www.paulbecx.com/wp-content/uploads/2019/08/bakel_marked.jpg.