Online lezing over de Brabantse zachte “g”

Op donderdagavond 21 september geeft hoogleraar Marc van Oostendorp de online lezing ‘Alles wat je wil weten over de zachte g’. Nog meer dan andere zuiderlingen voelen Brabanders zich verbonden met de zachte g. In geen Nederlandse provincie zijn bijvoorbeeld zoveel horecagelegenheden die een gerecht ‘met een zachte g’ aanprijzen. Dat ene klankje lijkt dus de hele provincie te dragen.

In deze lezing legt Marc van Oostendorp uit dat de zachte g in het Nederlands waarschijnlijk ouder is dan de harde, hoe we alle verschillende soorten g precies maken, hoe het kan dat voor mensen met een harde g vlaggen en lachen rijmen, waarom het zachte g-gebied in Nederland eigenlijk veel groter is dan Brabant en Limburg, hoe het komt dat de gemiddelde Duitstalige zowel een harde als een zachte g heeft, en waarom het heel onwaarschijnlijk is dat de zachte g ooit verloren gaat.

Marc van Oostendorp

Marc van Oostendorp (1967) is hoogleraar Nederlands en Academische Communicatie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en gespecialiseerd in klankverschillen tussen Nederlandse dialecten. Hij is getogen in Den Bosch en heeft gestudeerd en is gepromoveerd in Tilburg, maar spreekt tegenwoordig meestal met een harde g (terwijl hij ook een zachte kan).

Brabanders en hun Taal

De lezing wordt georganiseerd door de dialectgemeenschap Brabanders en hun Taal, in het kader van de dialectmaand. De online lezing vindt plaats in Microsoft Teams. Een paar dagen vóór de bijeenkomst ontvang je de link waarmee je in Teams kunt inloggen. Aanmelden en meer informatie over de lezing is te vinden op www.erfgoedbrabantacademie.nl/marc-van-oostendorp